Sötningsmedel i tandkräm - 2 saker att undvika!

Det finns två problematiska ingredienser som ofta förekommer i vanlig tandkräm trots de uppenbara nackdelarna. Hittar du dessa ingredienser i din tandkräm? Hämta tuben och läs resten av artikeln!

Innehåller tandkräm verkligen sötningsmedel?

Ja, faktiskt! Det handlar dock inte om vanligt raffinerat socker, den stora boven som orsakar hål i tänderna, karies som du nog hört talas om. Det är istället alternativa sötningsmedel som används av både smakmässiga och tekniska skäl.

Smaksättning är viktig för att göra tandkrämen mer behaglig att använda, särskilt för barn och personer med känsliga smaklökar. Mintsmak kan exempelvis upplevas bitter utan viss sötning. Men vad finns det då för olika typer av sötningsmedel som används i tandkräm?

 

1. Syntetiska sötningsmedel – inte alltid så oskyldiga

Sackarin och andra syntetiska sötningsmedel är visserligen inte kariesframkallande, men har ifrågasatts ur ett hälsoperspektiv, det är ju en kemisk, icke-naturlig tillsats. De förekommer i många ”sockerfria” livsmedel – och även i vissa tandkrämer. Eftersom tandkrämsrester ofta sväljs (medvetet eller omedvetet), är det viktigt att även tänka på den systemiska påverkan.

 

2. Sockeralkoholer – Inte helt problemfria

Sockeralkoholer som sorbitol används ofta i tandkräm, både som sötnings- och stabiliseringsmedel. Det finns sockeralkoholer av både naturligt- och syntetiskt ursprung. Även om sorbitol inte är lika skadligt som socker, har forskning visat att kariesframkallande bakterier faktiskt kan använda det i sin ämnesomsättning – särskilt vid muntorrhet. Det gör att sorbitol inte är ett optimalt val för ett tandvårdspreparat.

 

Vad använder Tjikko istället?

Tjikko Tandkrämstabletter innehåller inte sorbitol eller andra tveksamma sötningsmedel. Vi använder bara naturliga sötningsmedel med positiva egenskaper:

  • Xylitol, även kallat björksocker (från majs): Motverkar karies, stimulerar salivproduktionen och kan inte användas av kariesbakterier.
  • Isomalt (från sockerbeta): Har samma positiva effekter som xylitol och är snäll mot tänderna.
  • Naturlig stevia: Har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper därför till att förebygga tandköttsinflammation (gingivit).

Obs: Xylitol är ofarligt för människor men giftigt för hundar – förvara tabletterna utom räckhåll för husdjur.

Slutsats

Att helt utesluta sötning i tandkräm är varken praktiskt eller önskvärt, så länge man valt rätt sötningsmedel – smakupplevelsen påverkar vår vilja att borsta tänderna. Valet av rätt typ av sötningsmedel är avgörande. Tandvårdande sockeralkoholer som xylitol och isomalt, samt naturlig stevia, är alltid bättre alternativ än syntetiska sötningsmedel, sorbitol eller andra sockeralkoholer som kan orsaka karies. 

Nästa gång du väljer tandkräm – ta en titt på innehållsförteckningen!

 

Lev väl och ta hand om dig,

Margareta och Tjikko Teamet

 

Back to blog