Karies – varför vi får hål i tänderna (och hur du slipper dem)

Läser in...

Du har säkert hört det sen du var liten: “Ät inte för mycket godis, du får hål i tänderna!”.
Och ja, det ligger faktiskt en hel vetenskap bakom den meningen. Men låt oss reda ut vad karies egentligen är, varför vissa verkar kunna leva på fika utan en enda lagning, och hur du faktiskt kan hålla tänderna i toppform (utan att helt ge upp allt gott i livet).

Vad är karies egentligen?

Karies, eller “hål i tänderna” – är inte en sjukdom som du kan smittas av som en förkylning, men den orsakas av bakterier. Den värsta boven i dramat heter Streptococcus mutans. Det är en bakterie som älskar socker lika mycket som vi gör, men av helt fel anledning.

När du äter socker, vitt mjöl eller andra lättanvända kolhydrater får dessa bakterier ett smörgåsbord. De äter, jäser och producerar syra som i sin tur börjar fräta på tandemaljen, ungefär som rost på metall. Och ja, även naturliga sockerarter som honung och fruktsocker kan orsaka problem, trots sina hälsosamma rykten.

 

Det är inte bara vad du äter – utan hur ofta

Varje gång du äter socker (eller dricker något sött) pågår en syraattack i cirka 30 minuter.
Äter du ofta små mellanmål, snacks eller dricker läsk lite då och då så hinner inte tänderna återhämta sig mellan attackerna. Det är som att ge fienden (bakterierna) ständiga förstärkningar utan att ditt försvar (saliven) får chans att återbygga muren.

Om du däremot håller dig till 3–4 måltider per dag, får saliven möjlighet att neutralisera syran och återställa balansen. Saliv är nämligen inte bara “spott”, det är naturens egen skyddsvätska med buffrande egenskaper och små doser mineraler som hjälper emaljen att läka.

 

Bakterier vs. Försvar – tandens egna “krig”

Tänk dig karies som ett krig:
På ena sidan har du fiendearmén – bakterierna. De kan vara olika stora och aggressiva.
På andra sidan har du ditt försvar: emaljen, saliven och din tandborste.

En stark försvarssida kännetecknas av:

  • Hård och motståndskraftig emalj (tack vare fluor och hydroxiapatit)
  • God salivproduktion med bra buffringsförmåga
  • Noga och regelbunden tandborstning

Men har du många aggressiva bakterier, lite saliv eller emalj som är svagare? Då måste du vara extra strategisk. Det räcker inte alltid med att borsta bort fienden; du måste även försvaga deras matförsörjning, alltså minska på socker och snabba kolhydrater.

 

Kan man “bota” karies?

Det går att få ett väldigt litet kariesangrepp att sluta växa, däremot kommer den utsatta delen av tanden inte kunna återställas till 100%. Vid större kariesangrepp där det uppstår hål så måste det lagas. Jag tycker om att ligga steget före genom att förhindra nya hål från att bildas, det gör du genom att: 

  • Borsta tänderna två gånger om dagen
  • Undvika täta sockerintag
  • Välja rätt tandkräm

 

Varför valet av tandkräm faktiskt spelar roll

Alla tandkrämer är inte skapade lika. En riktigt bra tandkräm ska:

  • Neutralisera syra
  • Motverka bakteriernas tillväxt
  • Stärka emaljen

Ett exempel är Tjikko, en tandkrämstablett som bygger på bikarbonat vilket aktivt neutraliserar syra och lyfter smuts från ytan utan att slipa. Den innehåller fluor och hydroxiapatit som stärker emaljen, samt xylitol och isomalt som motverkar karies utan att göda bakterierna. Tjikko använder dessutom inga tveksamma sockeralkoholer (som kan utnyttjas av syraproducerande bakterier) vilket de flesta tandkrämer gör – Detta gör Tjikko till en smartare lösning för tänderna.

Bakgrund

Margareta Lee - Grundare & VD

Legitimerad Tandläkare med över 40 års erfarenhet

Jag drivs av en ganska enkel idé,
att göra upp med alla bländvita TV-leenden och labbrockar. Hur då? Genom att skapa ett mer hållbart, roligt och tandvänligt alternativ till traditionell tandkräm.

Jag svarar hjärtligt gärna på
alla frågor du har om mig, Tjikko eller våra produkter!

Ha det gött så länge,
Margareta och Tjikko teamet

Senaste journalerna

Populärt just nu